Vocational Training school Baddegama, Sri Lanka
Het Hendrik van Dijk fonds is in contact gekomen met Pieter van de Laar van de stichting Pikaspon. De stichting heeft na de tsunami flink geïnvesteerd in de wederopbouw van zuid-west Sri Lanka. In november 2008 zijn Mia van Dijk (vrouw van Hendrik) en dochter Madeleine van den Eijnde naar Sri Lanka afgereisd om een nieuw project van Pikaspon, zijnde de bouw van een ambachtsschool, te beoordelen. Zij hadden een zeer goede indruk van het project en de organisatie. En omdat het project past in de doelstelling van het Hendrik van Dijk fonds, is eind 2008 besloten financieel bij te dragen aan de bouw van deze ambachtsschool in Baddegama. Eind 2008 is een start gemaakt met de bouwwerkzaamheden. Het complex omvat 9 losse gebouwen. Een hoofdgebouw is een multifunctioneel gebouw, vanwaar ook een conciërge het complex in de gaten houdt. Daarnaast zijn er (theorie) leslokalen, praktijklokalen, een gebouw met sanitaire voorzieningen en zijn er enkele slaapplaatsen voor studenten die van ver komen.
In maart 2012 zijn Madeleine van den Eijnde en Anton van Zeeland afgereisd naar Sri Lanka om de opening van de school te mogen bijwonen. Het is een prachtig, educatief project geworden. Goed gebouwd en zeer positief onthaald bij de plaatselijk bevolking. De eerste lessen zijn in maart 2012 aangevangen, zijnde de opleidingen voor loodgieter en elektricien. Daarna zijn er ook reeds aanmeldingen gekomen voor de andere opleidingen. Momenteel zit de school helemaal vol en is er zelfs een wachtlijst. De organisatie van de school is in handen van een zeer deskundig en betrouwbaar echtpaar dat zich vrijwillig hiervoor inzet. Mevrouw is een gepensioneerde bankdirectrice met de nodige kennis.
Ook wordt op deze school gestart met een klas voor zeer arme kinderen uit de omgeving die in het verleden geen kans hebben gehad op onderwijs. Er wordt geprobeerd hun achterstand in te halen, zodat ze later een praktijkopleiding aan deze school kunnen volgen. Inmiddels zijn er toezeggingen voor 150 studiefinancieringen voor de allerarmste kinderen die de school bezoeken.
In december 2012 zijn de eerste certificaten uitgereikt aan tientallen leerlingen voor diverse vakopleidingen.
Via de stichting Pikaspon houden we dit project nauwgezet in de gaten, want de school blijft in ontwikkeling.